INHOUD OPLEIDING

Gedragswetenschap wordt steeds populairder, dus regelmatig kregen wij de vraag of er een opleiding bestaat voor wat wij doen. Sinds 2017 is het zo ver: de Duwtje opleiding is een feit! In deze opleiding leren we je in 7 dagen het vak van een Duwtje expert.

1 |

EEN DUIK IN

DE WERELD VAN

GEDRAGSVERANDERING

De eerste 2 dagen van de opleiding nemen we je mee in de wereld van Duwtje. Gedragsverandering is een vak; hoe pak je dat aan en hoe bereik je innovatie? We verdiepen de 20 meest effectieve technieken en delen ontelbaar veel voorbeelden om jouw impact zo groot mogelijk te maken.

WAAR GAAN WE MEE AAN DE SLAG?

 • We starten met inzicht in hoe ons gedrag wordt beïnvloed door onbewuste factoren.
 • Vervolgens zoomen we in op welke denkfouten we allemaal maken en hoe die onze keuzeprocessen sturen.
 • Ook pluizen we uit waar we vermoeid van worden en hoe we slim op deze uitputting inspelen.

2 |

MEESTER IN HET

ANALYSEREN VAN GEDRAG

 

Alleen kennis is uiteraard niet genoeg, je moet de kennis ook kunnen vertalen naar de praktijk. Waar moet je op letten als je met gedragsverandering aan de slag gaat? We delen de belangrijkste do’s en don’ts en denken actief mee met vraagstukken uit jouw vakgebied.

WAAR GAAN WE MEE AAN DE SLAG?

 • Weerstand is de eerste factor van het Duwtje Gedragsmodel en we maken ons 3 irrationele weerstanden eigen.
 • Na weerstand kijken we naar het onbewuste effect van de omgeving op ons gedrag.
 • Daaropvolgend zoomen we in op de krachtige invloed van groepsprocessen en sociale normen.
 • We sluiten het gedragsmodel af met het belang van intrinsieke en extrinsieke motivatoren voor lange termijn gedragsverandering.

3 |

EFFECTIEF

GEDRAG VERANDEREN

Hoe ga je van probleem naar oplossing? De Duwtje werkwijze zoomt in op deze onderdelen en loodst je door het oerwoud aan mogelijkheden om gedrag te veranderen. Daarbij focussen we ons op de toekomst; van welke trends kunnen we creatief gebruik maken?

WAAR GAAN WE MEE AAN DE SLAG?

 • De kern van de opleiding bestaat uit 20 gedragstechnieken, geselecteerd voor de praktijk.
 • Na de techieken delen we talloze voorbeelden zodat je je eigen duwtje kunt ontwikkelen.
 • De kracht van gedragsverandering is met kleine stappen een groot effect bereiken. Wij delen hoe ook jij dat voor elkaar krijgt.
 • We eindigen de opleiding met het rondmaken van de leercirkel en het achterhalen van welke technieken in jouw praktijk werken.

Ontwikkeld door de oprichters van het allereerste gedragsteam binnen de overheid in Nederland!

 

 

SCHRIJF JE NU IN VOOR DE NAJAARSEDITIE

PRAKTISCHE INFO

2850,-

INCL. TOOLKIT & JAARLIJKS EVENT

INVESTERING

Een paar keer per maand op vrijdag stort je je in de wereld van gedragsverandering om vol energie de werkweek af te sluiten. De 7-daagse opleiding is 2850,- en vrijgesteld van BTW (CRKBO geregistreerd). De opleiding is inclusief Duwtje Toolkit en een jaarlijks event met andere Duwtje experts. Ook zorgen we voor goede koffie, een gezonde biologische lunch van Eetwinkel Stroom en alles wat nodig is om scherp te blijven.

VOOR WIE?

Iedereen die gemotiveerd is gedrag een duwtje te geven en samen met anderen nieuwe dingen te leren is van harte welkom bij de opleiding! Vooropleiding is niet vereist, de opleiding wordt gegeven op HBO/WO niveau.

DATA

Op de vrijdag van 10:00 tot 16:00

Najaar 2018

28-09-2018 | Inleiding vakgebied
12-10-2018 | Probleemanalyse
09-11-2018 | Gedragsanalyse
23-11-2018 | Technieken deel 1
14-12-2018 | Technieken deel 2
11-01-2019 | Duwtje concept ontwikkelen
25-01-2019 | Slotdag

Onderstaande data zijn onder voorbehoud van wijzigingen. 

Voorjaar 2019

15-03-2019
22-03-2019
05-04-2019
26-04-2019
10-05-2019
24-05-2019
07-06-2019
Najaar 2019
13-09-2019
27-09-2019
11-10-2019
01-11-2019
15-11-2019
29-11-2019
13-12-2019

LOCATIE

Zijpendaalseweg 10a Arnhem

Het Duwtje pand is een lichte ruimte vlakbij het Sonsbeekpark en het centrum van Arnhem, op 5 minuten loopafstand van het Centraal Station.

Duwtje Opleidingslocatie

DUWTJE TOOLKIT

Incl. Duwtje Toolkit met gedragsboek, werkboek en  techniekenkaartjes. Ontstaan vanuit de Sociale Psychologie en Design Thinking, helpt het je gedragsverandering met effect in de praktijk toe te passen.

TRAINERS

GEDRAGSEXPERT DRS. ARANKA SINNEMA

Zichtbaar maken wat onzichtbaar bleef is het halve werk.

Gedragspsychologie geeft mij een kijkje in de menselijke belevingswereld. Ik vind het bijzonder en interessant om daarmee gedrag op een positieve manier te veranderen. Naast onderzoek breng ik onze kennis vol enthousiasme over door het geven van trainingen.

DIDACTISCH EXPERT KIRSTEN BARKMEIJER

 Je krijgt pas echt iets onder de knie als je het zelf gaat doen. 

Anders naar situaties kijken om tot creatieve ideeën te komen is iets waar we bij Duwtje iedere dag mee bezig zijn. Vanuit mijn kennis van de psychologie en mijn geruime ervaring als trainer ben ik altijd bezig met hoe ik gedrag het beste kan beïnvloeden. Met als resultaat dat je zelf het best passende duwtje kunt geven!

GASTDOCENTEN

OPRICHTER DUWTJE DRS. LIZA LUESINK

Duwtje is ontstaan vanuit de overtuiging dat we met het benutten van kennis over gedrag zoveel meer kunnen bereiken. En dit blijkt steeds weer in de praktijk! Vol energie vertaal ik inzichten uit de wetenschap naar de dagelijkse praktijk vanuit Duwtje en in de politiek. Een vraagstuk induiken, mensen en middelen verbinden met als resultaat een mooi product: geen dag is hetzelfde!

OPRICHTER DUWTJE DRS. JOYCE CROONEN

Vraagtekens zetten bij de dingen die we doen om zo tot een creatieve oplossing te komen, dat is waar Duwtje om draait. Daarbij combineer ik mijn kennis van de psychologie met kennis van design, ik ben er namelijk van overtuigd dat elk goed idee valt of staat met de uitvoering. Precies het goede duwtje creëren is de grootste uitdaging!

SCHRIJF JE NU IN VOOR DE NAJAARSEDITIE